Vasvári Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás

  Pünkösd óta terveztem és vártam, hogy végre valamerre magasabb hegyek közé kijussak. Mindig közbejött valami és meghiúsultak a terveim. Aztán a múlt héten gyorsan eldöntöttem, hogy itt az idő, két társat sikerült magam mellé szereznem és szerda reggel már el is indultunk. Előzetesen a Retyezátba szerettem volna menni, de költséghatékonyság miatt a Schneebergre esett a választásunk. Ennek én nagyon örültem, mert így útba tudtam ejteni Vasvárt és meg tudtam nézni az ásványmúzeumot és emlékkiállítást. 
Fábián Tamás emlékszobában
Kedden mikor már tudtam, hogy megyek, felhívtam a könyvtárat a biztonság kedvéért, nagyon kedvesek voltak, mondták, hogy akár nyitás előtt is mehetek, csak szóljak mikor érkezem. Erre nem volt szükség mert fél tizenkettő lett mire odaértünk. Azt gondoltam fél óra elég lesz, de aztán az ebédidőbe is belecsúsztunk. Jót beszélgettünk a könyvtár igazgatónőjével aki egyben a kiállítás szervezője és mindenese is.
Az előszobai vitrin
A könyvtár Tomi szüleinek házától nem messze található. Mikor beléptünk az előszobában ismerős kép fogadott. a Fotószünetes pólón látható kép volt a falon, alatta meg az első vitrin, telis-tele ásványokkal, diákkal, söröskupakokkal, sörőscímkékkel, képeslapokkal és egyéb emléktárgyakkal. Balra fordulva a pultnál megvásároltuk a belépőket, majd felsétáltunk az emeleti szobába, ahol a kiállítás igazából helyet kapott.
Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás
Belépve az emlékszobába egy hatalmas ametiszt geoda ütötte meg a szememet, ilyeneket Marokkóban is vásárolt Tamás mikor kint voltam vele. Aztán a bejárattal szemben lévő vitrinsor legszélén jobb oldalt az utolsó útjának gyűjtései felé vettem az irányt. Etióp képeslapok, ásványok, alul pedig az elmaradhatatlan sörőscímkék, valamint a repülőjegye is megtekinthető.
Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás
A szoba három fala vitrinekkel felettük pedig fotókkal és emléktárgyakkal van tele. Az üveges szekrények felső polcain képeslapok, alattuk ásványok legalul, pedig megint csak képeslapok, sörőscímkék, kupakok jelvények és emléktárgyak láthatók. Karbidlámpák és a benzinfőző mellett egy vasi vizes palackot is felismertem. Egy ilyen üveg minden túrájának elmaradhatatlan kelléke volt! 
Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás
  Az ásványok között rengeteg marokkói, mellett legtöbb természetesen Kapnikbányáról és környékéről származik. De találtam két azuritot, amit a Pécs közeli Kozári kőfejtőben talált. Terepgyakorlat alkalmával én is voltam ott, de azóta nem jártam arra, el is határoztam hamarosan felkeresem a bányaudvart. Fent a falon a képeket böngészve bukkantam rá egy számomra nagyon kedves képre. Tamás látható rajta a "gyerekszobában".
Tomi és a "gyerekszoba"
Ebben a szobában volt szerencsém megfordulni, úgy tudom nem mindenki nyert ide bebocsátást. Nagyon nagy becsben tartotta, gyűjtötte itt az ásványait. Ismerős arcok, barátok, útitársak szerepelnek a fényképeken Tamás társaságában. A bejárati ajtó mellett az emlékkönyvbe is belenéztem és pár mondattal próbáltam kifejezni azt a nehezen megfogalmazható élményt, amit ásványok és az előtörő emlékek okoztak. Nem igazán sikerült, de azóta is hatása alatt vagyok. 
Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás emlékkönyve
Sajnos a könyvről nem sikerül valami jól a felvételem, a kezdő oldal nehezen bár de azért olvasható a fenti képen. Az igazgatónővel beszélgetve nehéz szívvel mondtunk búcsút a kiállításnak, de mielőtt még lementünk volna, egy utolsó képet készítettem az ajtóból visszatekintve a szobára.
Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás
Lent még megnézhettük az olvasóterem sarkában állított újabb vitrint, amiben képeslapok találhatóak. Mellette egy dupla könyvespolc pedig Tomi könyveitől roskadozik. Útikönyvek, lexikonok várják a könyvtárba beiratkozó földtudományok után érdeklődő olvasókat. Kölcsönözni nem, de helyben forgatni természetesen mindenkinek szabad! 
Tamás könyveivel
Mi is bele-bele néztünk pár könyvbe, mielőtt végleg elbúcsúztunk az igazgatónőtől. Innen is köszönöm a szíves vendéglátás, biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszatérek még. Addig is ajánlom mindenkinek, hogy keresse fel a kiállítás, Nyugat-Európai(alpesi) utazás megállójaként, vagy csak úgy ha erre jártok. Ígérem nem fogtok csalódni, sőt aki ismerte, szerette Tamást annak kihagyhatatlan célpont!
Nyitvatartás és egyéb információk
Fenti képen minden fontos információt megtaláltok, amire szükségetek lehet a kiállítás felkereséséhez. A könyvtárt pedig a www.blvk.hu éritek el. 

Megjegyzések

  1. Köszönöm a beszámolót! Tomi emléke mindannyiunkban, akik személyesen is ismertük, örökre megmarad. Nagyon szép kezdeményezés volt az Emlékszoba kialakítása, Tomi hagyatékának megőrzése.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése