Emlékezés

"Tamás, Gábor! Még mindig hazavárunk!"
  2012 január 17-én éjjel történt az, amit a mai napig nem tudok feledni, de rajtam kívül még rengetegen vagyunk így. Ezért is gyűltünk össze eme szőrnyű esemény egy éves évfordulóján a minap Szegeden. A szervezők hangsúlyozták az emlékest nem a szomorúságról szólt, hanem inkább arról, hogy Tamás és Gábor mennyi-mennyi sok szép pillanatot, örömöt szereztek sokunk életében. Gruber Laci "stand up" diavetítéses előadásával indult az est, a témája "A világ arcai Tamással", majd összeállt a Fábián Tamás Alkalmi Formáció. Tamás kedvenc nótáit játszották a Jugyu Klub nagytermében. Éjfél után elcsendesedett a buli, egy órakor mindenki gyújtott egy gyertyát és némán tisztelegtünk két jó barátunk előtt. Ezután még halk zene közben Tamás és Gábor képeit, videóit néztük a vetítővásznon. A legkitartóbbak fél három felé indultak haza, jó volt látni milyen sokunknak hiányoznak, milyen sokan szerettük Őket. Köszönöm a szervezőknek az estet!
 Az elmúlt év eseményit próbáltam összegyűjteni. 
  A február 11-én elkísértük utolsó útjára Tamást, majd Tomi szülei és barátai létrehozták a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítványt. Az alapítvány céljául tűzte ki, hogy megőrizze Tamás vagyoni és szellemi örökségét. Részlet az alapító okiratból: 
" Az alapítvány a céljai megvalósítása érdekében különösen a következő feladatokat látja el.
- Fábián Tamás vagyoni és szellemi örökségének megóvása, ápolása, ismertté tétele körében: 
Fábián Tamás hagyatékát képező ásványgyűjteményből állandó kiállítás szervezése. Egyéb emléktárgyai megőrzése, ápolása. Ezen vagyontárgyak oktatási célra történő rendelkezésre bocsátása. 
- Túrák, kirándulások támogatása körében: 
Emlékhely állítása. Fábián Tamás munkássága, tevékenységéhez kötődő túrák szervezése."
  Az első kiállítást Szegeden a Vadasparkban sikerült tető alá hoznia az alapítványnak. A májusban újonnan nyíló Ázsia-házban kapott helyet Tamás Ázsiában gyűjtött ásványaiból és emléktárgyaiból összeállított tárlata. 
  Szeptemberben emlékhelyet állítottak fel Tomi szülővárosában is, 300 ásvány és emléktárgy került bemutatásra a vasvári  Dr. Bendefy László Városi Könyvtár egyik termébe.
"A világ minden kincse" kiállítás a szegedi Agorában
  A harmadik kiállítás a szegedi Szent- Györgyi Albert Agorában lett berendezve. Az időszakos bemutató december 13-án nyitotta meg kapuit, a tárlat a "A világ minden kincse" címet kapta. Kapnikbánya és annak környékéről gyűjtött ásványok, mellett számos térkép, könyv és emléktárgy is megtekinthető.
  A Retyezát hegységben egy emléktábla lett kihelyezve a Tomi sziklára (Bordui Tomi), ez tudtommal egy magánkezdeményezés eredménye volt. Tamás egyik kedvenc helye volt a Retyezát.
  Elkészültek a fotószünetes pólók, majd év vége felé Tomi fotóiból egy csodaszép naptár került kezeinkbe. Az alapítvány és a Magyar Földtani Védegylet közös munkájának az eredményei voltak ezek.
  A 2013-as tervek között szerepel egy Tamás képeiből válogatott könyv kiadása, egy emléktúra  és egy egyetemi Fábián Tamás terepgyakorlat szervezése. Továbbá március közepétől a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban is megtekinthető lesz Tomi gyűjteményének egy szeglete. Remélem semmilyen fontos eseményt nem felejtettem ki!
Fotószünetes zászló
  Remélem 2013-ban sok szép helyre fogom tudni elvinni az új Fotószünetes zászlómat!
Végül összeszedtem pár számomra kedves. érdekes cikket, videót:



Megjegyzések

Megjegyzés küldése